perjantai 12. maaliskuuta 2010

Pääkaupunki on pääkaupunki

Pääkaupungeissa on usein monia yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi Helsingissä asuu Suomen muihin kaupunkeihin verrattuna selvästi enemmän ihmisiä, aivan kuten Sydneyssäkin (ja tarkennettakoon, että nyt puhumme Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääkaupungista). Helsingissä on keskimäärin enemmän nähtävyyksiä ja aktiviteetteja kuin muissa kaupungeissa, niin on Sydneyssäkin. Helsinki pääkaupunkiseutuineen tarjoaa enemmän työpaikkoja ja antaa enemmän valinnanvapautta urakehitykseen kuin muut kaupungit Suomessa. Näin lienee Sydneyssäkin.

Helsingissä on kalliimpaa asua kuin muissa Suomen kaupungeissa. Ja niinhän se on Sydneyssäkin. Esimerkiksi vesipullosta pyydettiin useassa paikassa jopa neljä kertaa kalliimpaa hintaa kuin vaikka Melbournessa. Usein sanotaan, että Helsingissä asuu kiireisempiä ja kireämpiä ihmisiä kuin muissa kaupungeissa. Siltä tuntui Sydneyssäkin, muualla maassa kun olimme tottuneet aidon rentoon aussi-asenteeseen. Helsingissä bussikuskit ovat töykeitä, ja niin ovat Sydneyssäkin! Heidän asenteensa on täysin päinvastainen kuin Melbournen ratikkakuskien, joista jo aikaisemmin kerroin. Olo oli vallan kotoinen, kun yritimme kysyä paikalliselta bussikuskilta millä pysäkillä meidän pitäisi jäädä pois, jotta löydämme hostellimme. Vastausta ei ikinä tullut.

Pääkaupunki on pääkaupunki sekä hyvässä että pahassa.

Pääkaupunki on pääkaupunki olkoonkin se sitten koko maan tai vain yhden osavaltion pääkaupunki.

En tiedä johtuiko sateisesta säästä (kolme päivää neljästä satoi) vai mistä, mutta Sydney ei varsinaisesti säväyttänyt minua. Australiassa on paljon mielenkiintoisempia ja kauniimpiakin paikkoja. Toki esimerkiksi Sydneyn maailmankuulu oopperatalo (hyvä ruotsalaiset!) ja Harbor Bridge ovat näkemisen arvoisia. Bondi Beachin sijaan valitsisin Manly Beachin ja Hyde Park taas ei ole sen kummallisempi kuin muutkaan suuret puistot. Ydinkeskusta tuntui ahtaalta ja vaikealta suunnistaa. Kaupunki kokonaisuudessaan on pinta-alaltaan niin suuri, että ote lipsuu helposti ja siitä on vaikea saada kiinni muutamassa päivässä. Ilmasta käsin Sydney maailman suurimpine luonnonsatamineen on kaunis - kannattaa siis ainakin lentää tarpeeksi matalalta Sydneyn ohi Australiassa käydessään.

Nimim. Melbourne rules

3 kommenttia:

  1. Hyvää meininkiä matkalaiset!

    Mutta taisipa olla Canberra kuitenkin se Australian pääkaupunki...! :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä, kyllä. Nyt puhutaankin Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääkaupungista. Ja sitä Sydney on. Okei, tämän olisi voinut tietenkin mainita ;) Ja mainittakoon vielä, että asukasluvultaan Sydney on Australian suurin kaupunki. Ja meidän mielestä lisäksi Australian henkinen pääkaupunki.

    Ja hei, me ollaan vietetty liikaa aikaa auringossa, ei kaikkea voi muistaa selittää...;)

    VastaaPoista
  3. No niin Jukka, teimme pienen täsmennyksen tekstiin :)

    VastaaPoista