perjantai 12. maaliskuuta 2010

Surffitukka taakse ja lootusasentoon

Byron Bay ja siitä pohjoiseen jatkuva Gold Coast ovat tunnettuja erityisesti pitkistä, valkohiekkasista rannoistaan. Ja tottahan se on, rantaa riittää lähes silminkantamattomiin ja lentokoneesta saa vielä paremman käsityksen biitsin paljoudesta.  Myös rantojen laatu on kohdallaan. Byron Bayn rannat sopivat yhtä hyvin surffaukseen kuin loikoiluunkin. Ei Byronissa nyt riippumattoja puissa roiku, mutta ei paljoa puutukaan. Rannalla uiminen ja muukin vedessä puuhailu on turvallista, koska Australian omat baywatchit vahtivat rantoja aamusta iltaan.



Ehkäpä juuri edellisestä johtuen, Byron Bayssa riittää surffitukkia ja joogasaleja. Byron Bay on ilmeisesti Australian New Age -keskittymä. Joogasalien lisäksi kaupungista löytyy yrttipirtelöitä myyviä baareja, taidehostelli ja monia hippivarusteita myyviä liikkeitä. Illalla kaduilla kulkiessa melko nopeasti myös haistaa Byron Bayn olevan läheisen Nimbinin hippikylän tärkeimpiä kukkamarkkinoita. Kyllähän sen ymmärtää, kun aamusta iltaan vain surffaa tai vaihtoehtoisesti kärvistelee luovuuden tuskissa, kaipaa yläkerta varmasti lepoa ja kroppa vahvempia eliksiirejä. Eipä siinä, myös me kokeilimme fyysisen ja henkisen lepäilyn lisäksi paikallisesta ruohosta puristettua shottia kropan sisäisen hyvinvoinnin saavuttamiseen. Maku: ruoho, olo: hyvä!
 
Matkailijan, tai ehkä rehellisemmin turistin, näkökulmasta Byron Bay oli juuri sellainen paikka, johon kaipasi muutaman kaupungissa vietetyn päivän jälkeen. Pieni kaupunki, jossa palvelutarjontaa on kuitenkin riittävästi. Hyvä ranta, jossa voi ottaa aurinkoa, surffata tai harrastaa erinäisiä ranta-aktiviteetteja. Myös Surffer's Paradisen turistikeskittymä ostoskeskuksineen, vesi- ja huvipuistoineen on ihan lähellä. Lisäksi Byron Bayssa on meriluonnonsuojelualue, johon voi mennä kajakeilla tutustumaan mereneläviin niiden luonnollisissa elinolosuhteissa. Kajakointi merellä on jo itsessään kokemus ja siirtyminen rannasta merelle, vähänkin suuremmassa aallokossa, on hyvä testi suhteen toimivuudelle. Päästyämme merelle meidät palkittiin merikilpikonnan spottaamisella ja delfiineillä, jotka aalloissa hyppimisen lisäksi uivat suoraan kajakkimme alapuolelta.

Byron Bay meni oman Australia-listamme TOP3:seen McLaren Valen ja Melbournen kaveriksi. Kuuleman mukaan moni Byroniin vain pariksi päiväksi tuleva jää tänne viikoiksi tai jopa kuukausiksi, enkä yhtään ihmettele! Sopivassa suhteessa rauhaa ja tekemistä. Tänne on helppo tulla autolla, bussilla tai lentäen (Jetstar, Virgin Blue). Ainoa miinus oli majoituslaitoksemme Main Beach Backbackers, joka Lonely Planetin OUR PICK suosituksestaan huolimatta oli suhteellisen onneton hostelli; kaikki paikat suhteellisen kuluneita, huoneet erittäin kuumia ja bileitä joka yö.

-Jarkko

PS. Useammin kuin kerran matkamme aikana on harmitusta aiheuttanut joku hieno, mielenkiintoinen tai muuten vaan kiinnostava esine, jonka olisi voinut ostaa, kun se sopisi niin hyvin kodinsisustukseen tai matkamuistoksi. Mutta. Rinkkoihin ei vain mahdu määräänsä enempää tavaraa ja vähänkin eksoottisemman muotoisten tavaroiden kuljettaminen niissä on hyvin riskialtista. Lisäksi varsinkin halpalentoyhtiöillä painorajoitus on 15-20kg ja tästä johtuen rtw-lippumme sallimat kaksi matkalaukkua per nokka on käytännössä hyödyllinen vasta New York - Helsinki välillä.  Byron Bayssa tähän kategoriaan kuului aboriginaalitaide. Tykästyimme kovasti tähän varmasti mielipiteitä jakavaan kuvituksen lajiin. Kuvituksen lisäksi aboriginaalitaiteessa mielenkiintoa herättää sen taustalla oleva tarina ja tieto, että oikeasta paikasta ostettuna tuotot menevät suoraan taiteilijoille itselleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti