tiistai 9. helmikuuta 2010

Itärannikon hiljainen keskus(ta)

Kaakkois-Aasia jäi taakse ja helmikuinen aamu valkeni hieman pilvisenä matkamme toisessa varsinaisessa etapissa Australiassa. Saavuimme Australiassa Brisbaneen, joka on maan kolmanneksi suurin kaupunki (vajaa kaksi miljoonaa asukasta). Yölento sekoitti tallaajien rytmit jälleen siinä määrin, että ensimmäinen päivä Brisbanessa meni aika sumussa.

Toisena päivänä tarkastimme tulevan viikon sään ja pettymykseksemme Australian koko itärannikolla näytti satavan ainakin seuraavan viikon ajan. Alkuperäinen suunnitelmamme oli pysyä Brisbanen pohjoispuolen Gold Coastilla ja Byron Bayssa viikon verran ennen siirtymistä eteläiseen Australiaan, alueen kuuluisille viinitiloille ja siitä eteenpäin Melbourneen. No, suunnitelmat on tehty muutettaviksi ja niinpä ostimme lentoliput Adelaideen heti seuraavalle päivälle ja varasimme samalla kulkuvälineet seuraavan kahden viikon ajaksi. Jos ennusteisiin olisi uskomista, niin Adelaide lähialueineen olisi Australian ainoa aurinkoinen seutu ainakin seuraavaan viikkoon! 

Siltä osin, kun me ehdimme kaupunkiin ja erityisesti sen keskustaan tutustua, ei Brisbane vaikuttanut mitenkään erityiseltä paikalta. Ydinkeskustassa on yksi kävelykatu, jonka varrella ovat tärkeimmät ostospaikat ja siksi tätä katua kutsutaan nimellä Mall. Erikoista Brisbanen keskustassa on sen liikkeiden ja kahviloiden aukioloajat. Melkein poikkeuksetta kaikki kaupat, kahvilat jne. sulkivat ovensa klo 17. Voitte kuvitella, kuinka hiljaista keskustassa on sen jälkeen! Muistan lukeneeni joskus jostain artikkelista kaupungeista, joiden ongelmana on ydinkeskustojen täydellinen hiljentyminen virka-ajan ulkopuolella. Brisbanessa ilmiötä puoltaa sekin tosiasia, että julkinen liikenne on vähäistä ja suurin osa ihmisistä yksityisautoilee. Voidaan siis olettaa, että "elämä" siirtyy töiden jälkeen lähiöihin tai ainakin töiden jälkeisiin aktiviiteetteihin erikoistuneille alueille. Eipä ole aiemmin tullut törmättyä yhtä hiljaiseen keskustaan, jos nyt ei lasketa jotain Viialan kauppalaa..

Ensituntuma Australiasta on tervetullut, ystävällinen, rento ja kehittynyt. Vaikka brittiläinen imperialismi on tuonut Australiaan monet ei-niin-toivotut saavutuksensa, kuten vasemmanpuoleisen liikenteen, omat hanat kylmälle ja kuumalle vedelle sekä ah! niin rasvaiset ruoat, tuntuu Australia kokonaisvaltaisesti kehittyneenä länsimaana paljon kotoisammalta kuin dynaaminen mutta vasta kehittyvä Kaakkois-Aasia. Hostellimme Brisbanessa oli viimeisen päälle hieno, YHA-ketjun uusin majoituslaitos. Siellä kuitenkin törmäsimme ensimmäistä kertaa Australian tulevan kehityksen suureen kompastuskiveen, eli langattomien (internet-) yhteyksien vähyyteen ja kalleuteen.

- Jarkko

PS. Olemme lisänneet matkalla tallentuneita kuvia blogitekstien lomasta löytyvää muutamaa otosta laajemmin Picasa-verkkoalbumiin. Pääsette katsomaan näitä tähänastisen reissun parhaita paloja tämän sivun oikeassa reunassa olevasta linkistä "View My Gallery". Linkin yläpuolelle päivittyy aina muutamia uusimpia kuvia. Kuvat on jaettu kansioihin kuukausien mukaan, jotta jonkinlainen järjestys säilyisi. Päivittelemme kuvakansioita säännöllisen epäsäännöllisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti