torstai 18. helmikuuta 2010

Käännytäänkö oikealle vai vasemmalle? No, käännytään oikealle, kun vasemmalta tultiin...

Nyt on takana viikko karavaanariuden arkea ja ihanuutta. Meidän luotettavana reissuruunana on toiminut Maui-asuntoautovuokraamon Mercedes-Benz Sprinterin runkoon rakennettu kampperi (campervan). Karavaanari, karavaanari -biisi, Samuli Edelmania mukaillen, raikui Great Ocean Roadilla, jota pitkin taitoimme suurimman osan matkastamme Etelä-Australian osavaltion pääkaupungista Adelaidesta tänne Victorian osavaltion pääkaupunkiin Melbourneen.

Great Ocean Road on yksi Australian kuuluisimmista "turistinähtävyyksistä" ja yksi maailman tunnetuimmista ajoreiteistä. Tarinoissa kerrotaan reilusta 250 kilometrin mittaisesta merenrantareitistä, jonka varrella riittää nähtävää ja vaarallisia tilanteita. Ja nämä tarinat ovat täysin totta, osiltaan, ja täyttä potaskaa osiltaan. Great Ocean Roadista alle 100 kilometriä kulkee ihan merenrannassa ja näiden kilometrien aikana on myös ihailtavissa GOR:n kuuluisimmat nähtävyydet, kuten huikeat(!) 12 apostolia. Loput +150 kilometriä sujuukin sitten todella mutkaisella, metsäisellä ja pusikkoisella tiellä elareita sekä muita henkeään uhmaavia ja koalakarhuja spottailevia turisteja väistellessä.

Vaikka välillä jouduttiinkin kiroamaan opaskylttien puutteellisuutta, koko matka sujui pelkkien leirintäalueilta kerättyjen ilmaiskarttojen avulla. Mersukin oli suuresta koostaan (pituus: 7m, korkeus: 2,8m) huolimatta vanhalle Pasikuskille melkoisen leppoisa ajettava.  Sanoisinpa jopa, että meidän kampperi kiihtyi, kulki ja taittui huomattavasti ketterämmin kuin edellinen ajokkimme, Hyundai Gets, korealaisten lahja maailman kansoille!


Viikko leiri(ntäalue)elämää riitti meille aivan mainiosti. Parasta ja pahinta asuntoautossa on, että samalla rahalla saa kulkuvälineen ja katon päänsä päälle. Lisäksi ensimmäistä kertaa matkamme aikana  vaatteet ovat saaneet olla viikon(!) samassa paikassa. Erittäin epäterveellisen, rasvaisen ja lihottavan ruokakulttuurin Australiassa omien ruokien vääntäminen on mukavaa ja ruokakaupoista saatavien raaka-aineiden valikoima todella laadukas! Toisaalta, varsinkin vähänkin huonompien kelien sattuessa, kuten pilvisyyttä ja ja max. +20 lämmintä, sardiinipurkki voi alkaa ahdistamaan. Näin suurella autolla tienvarressa nukkuminen ei ole sakkojen uhalla suotavaa, joten leirintäalueet ovat ainoa vaihtoehto. Parasta leirintäalueissa ovat olleet grillausmahdollisuudet, satunnaiset kanssa-karavaanari-kohtaamiset ja tietysti puissa roikkuvat koalat! 

Viimeisen viikon aikana on jälleen tullut nähtyä niin paljon ikimuistoista ja kertakäyttöistä, että on vaikea tiivistää tähän muutamaan kappaleeseen, mikä oli kiinnostavinta ja mitä olisi voinut jättää tekemättä. Suosittelenkin tutustumaan oheiseen Picasa-kuvagalleriaan, jossa kuvat IKEAn lihapullista, Blue Lakesta, Koalakarhuvaarasta, huikeista maisemista ja monista muista kertonevat enemmän kuin nämä "tuhat" sanaa.

- Jarkko

PS. Itselle on jäänyt muutamista kokemistamme "massojen" hehkuttamista "must" nähtävyyksistä vähän valju olo... Esimerkkeinä nyt mainittakoon Great Ocean Road, Koh Tao ja Chi Chu tunnelit (nimet muutettu). Jotenkin tuntuu, että mitä suurempi/kauniimpi/tunnetumpi nähtävyys on, sitä vähemmän hienolta se itsestä tuntuu, kun kyseisen nähtävyyden on nähnyt/kokenut. Lieneekö sitten syynä liian korkeat odotukset vai joukossa tyhmyys tiivistyy -ilmiö, mutta parhaat fibat ollaan todellisuudessa  saatu paikoista, joista joku yksittäinen kaveri on ohimennen heittänyt, että se on muuten ihan siisti paikka.

2 kommenttia:

  1. Melkein nostalgiatippa linssissä täällä! Hehehe
    Nättiä meininkiä!

    VastaaPoista
  2. Oon kyllä nyt vähän kade noista koalabongaamisista ;). Kiitokset taas kuvien ja tunnelmien jakamisesta :)

    VastaaPoista