sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Tyypillinen singaporelainen

Ennen siirtymistämme Australiaan olimme pari päivää Singaporessa. Minulle Singapore oli yksi hikinen, aasialainen kaupunki lisää muiden joukossa. Kun on käynyt yhdessä isossa Aasian kaupungissa on jollain tavalla nähnyt ne kaikki. Toki kaupungeissa on pieniä eroja ja jokaisessa on omat nähtävyytensä, mutta väitän, että enemmän niissä on samankaltaisuuksia kuin eroavaisuuksia. Kaikissa on yleensä kuumaa, kosteaa (Singaporessa erityisen kosteaa, koska se sijaitsee hyvin lähellä päiväntasaajaa) ja hikistä. Lisäksi kaupungeissa on paljon ihmisiä ja katukaupustelijoita sekä niin ahtaat kadut (ydinkeskustassa), että jalankulkijoille hädin tuskin jää tilaa. Jos vaihtoehtona on nauttia letkeästä rantaelämästä palmujen katveessa, valitsen ehdottomasti jälkimmäisen.

Singaporessa herää helposti kysymys, millainen on tyypillinen singaporelainen tai mitä on tyypillinen singaporelainen ruoka ja juoma. Tyypillistä ei nimittäin ole. Jarkko oli käynyt aikaisemminkin Singaporessa ja matkalla lentokentältä hostelliimme, kysäisin häneltä, että miltähän singaporelaiset yleensä näyttävät. Vastaus oli: "No, sen isä on intialainen, äiti kiinalainen ja veli tai sisko on tummaihoinen. Jossain kohtaa sukupuuta, joku britti on nainut jonkun. Niin, ja naapurissa asuu malesialainen." "Niin ja hei, ne voivat nukahtaa polvellesi metrossa (ks. kuva)."

Entä se tyypillinen ruoka sitten. No, me söimme korealaista ja se oli todella hyvää. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, mikäli korealainen ravintola sattuu kohdalle. Ruoka tuodaan pöytään valurautaisissa astioissa tulikuumana. Pohjalla on riisiä, ja lisukkeena on erilaisia vihanneksia, kanaa tai lihaa ja kastikkeita. Yksinkertaista ja todella maukasta!

Singaporelaiset juomat. Tottahan toki olimme niin
turisteja, että kävimme Raffles -hotellissa juomassa kuuluisat Singapore Slingit sekä syömässä maapähkinöitä ja heittelemässä kuoret lattialle niin kuin etikettiin kuuluu. Ja täytyy myöntää, että hyvää oli. Hieman ihmetystä aiheutti kuitenkin se, että monessa esitteessä ja matkaoppaassa peräänkuulutettiin oikeanlaista pukeutumista slingeille mentäessä. Olkapäiden ja polvien tulisi olla peitettyinä ja shortseissa ja sandaaleissa ei pääse sisään. Eipä. Me tietysti noudatimme tätä ohjeistusta ja pistimme melkein parasta päälle, mitä rinkasta löytyi. Ja heti meidän perässä sisään asteli mies shortseissaan ja flip-flopeissaan. Arvokkuus ja tietynlainen tyylikkyys, jota paikalta odotin, puuttui tyystin. Ehkäpä paikan omistajat ovat rahan kuvat silmissään päättäneet, että ei niiden vaatteiden niin väliä, kunhan turisteilta saadaan rahat pois. Yksi slingi maksoi 28,25 SGD.

Singapore on yksi tyypillinen läpikulkupaikka Ausseihin matkustettaessa. Se ehkä olikin lopulta parasta Singaporessa, sillä sieltä meilläkin oli lennot tänne ihanaan Australiaan. Olen rakastunut.

-Susanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti