tiistai 27. huhtikuuta 2010

Hello New York, Goodbye Maailma!

Maapallon kierroksemme viimeinen, muttei mitenkään vähäisin pysäkki, on New York. Olemme viettäneet matkamme viimeiset päivät ihmetellen tätä 24 tuntia vuorokaudessa elävää kaupunkia. Tarkemmin sanottuna olemme olleet Manhattanin -saarella, joka on New Yorkin keskus. Tämä Viialan kokoinen saari asuttaa uskomattomat yli 1,6 miljoonaa ihmistä, joita tuntuu tulleen tänne ihan jokaisesta maailmankolkasta. Täten myös me maailmanmatkaajat olemme sopeutuneet hyvin mukaan New Yorkin (Manhattanin) sykkeeseen.
Mielestäni Manhattanin merkitystä ja hektisyyttä kuvaa hyvin suosikki elektroniikkamerkkini Apple. Suomessakin lienee jo hehkutettu uutta iPadia, joka tuli tämän kuun alussa myyntiin täällä Amerikan ihmemaassa. No, se on täällä edelleen tosi kova juttu, kuten on Applekin (mikä Nokia?). Pelkästään Manhattanilla on neljä Apple-kauppaa! Ja ainakin 5th Avenuella sijaitseva iso myymälä on auki 24 tuntia vuorokaudessa, siis joka päivä ja kokoajan! Ja nyt puhutaan elektroniikkatuotteista eikä mistään Hesburgerista.

Apple-kauppojen lisäksi Manhattanilla ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee kaikki New Yorkin tunnetuimmat nähtävyydet. Me vierailimme viime viikon lopulla Empire State Buildingissa sekä kävimme tutkimassa tätä ihmeellistä saarta vesiltä käsin. Vaikka nähtävää molemmissa edellä mainituissa riitti, eivät ns. turistinähtävyydet tai eri paikkojen must-see-paikat oikein enää säväytä. Kirjoitinkin tästä samasta asiasta jo Australiassa, mutta asia, joka yhdistää kaikkia maailman turistinähtävyyksiä ja must-see-paikkoja ovat ainoastaan turistit. Ja heissä ei loppujen lopuksi ole kovin paljon nähtävää! Itseasiassa lauma toinen toisiaan seuraavia, yleensä lihavia länsimaalaisia, on aikas ärsyttävä. Paljon enemmän saa irti tallattujen polkujen ulkopuolelta ja kurkkaamalla kartoittamattoman kulman taakse. Sanon tämän yhtään kuitenkaan vähättelemättä Empire State Buildingia tai Vapaudenpatsasta.

Kiitokset muuten Eevalle hotellisuosituksesta! Hotelli 31 on hoitanut mainiosti majoituslaitoksen tehtävät. Lähimaastosta löytyy niin ravintoloita kuin nähtävääkin ja huonehinnat ovat Manhattanin hintatasoon nähden kohtuullisia. New Yorkin silhuetin nähdessään ymmärtää jokaisen neliön olevan arvossaan, joten huonekoon voisi todeta olevan kompakti. Koska parin viimeisen päivän sateet valitettavasti kastelivat loput New Yorkiin tutustumissuunnitelmat, olemme jo päättäneet tulla tänne uudestaan! Mukaan pitää vain muistaa ottaa enemmän rahaa, kuin mitä neljä kuukautta reissanneilla tallaajilla tällä kertaa oli kukkaron pohjalla jäljellä. Onneksi kaupunki on vain 8 tunnin (suoran) lentomatkan päässä Helsingistä, joten enemmin tai myöhemmin palaamme Isoon Omenaan. Samaan reissuun saa halutessaan mahdutettua myös Amerikan ihmemaan pääkaupungin Washingtonin, jonne täältä Omenasta pääsee bussilla tai junalla muutamassa tunnissa.

---

Todennäköisesti tämä on viimeinen blogikirjoituksemme, joten nyt on aika vastata klassiseen kysymykseen, jonka uskomme monia askarruttavan: "Mikä oli matkamme paras paikka?" Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Riippuu siitä, mitä paikalta haluaa. Me emme ole nähneet kuin pienen siivun maailmasta tällä matkallamme, mutta sen kokemuksen perusteella voimme suositella seuraavia kohteita, riippuen siitä, mitä haluat.

Jos haluat...
a. tehdä edullisia vaateostoksia, valitse Aasia
b. lomailla halvalla, valitse Indokiina (esim. Vietnam)
c. testata kuinka paljon siedät hikoilua, katukaupustelua, huijausyrityksiä ja liikennettä, valitse mikä tahansa Aasian suurkaupunki
d. positiivista elämänasennetta, valitse Australia
e. surffata ja joogata, valitse Byron Bay
f. hyviä viinejä, valitse Mclaren Vale
g. leppoisalle kaupunkilomalle, valitse Melbourne
h. rentoutua hiljaisuuden keskellä merestä ja auringosta nauttien, valitse Fiji
i. snorklata ja sukeltaa kirkkaissa vesissä, valitse Fiji tai Aruba
j. syödä paljon ja päästä helpolla, valitse all-inclusive -paketti mistä vain
k. tehdä edullisia merkkivaateostoksia, valitse Yhdysvaltojen outletit
l. drive-in elämää, valitse Yhdysvallat (mm. ravintola, apteekki, pesula, käteisautomaatti jne.)
m. juhlia ja bailata, juhlia ja bailata, valitse Las Vegas tai Miami
n. mennä 24/7, valitse New York
o. matkustaa hyvällä lentoyhtiöllä, jää kotiin!

- Jarkko & Susanna

PS. Me vetoamme elintarvikealalla työskenteleviin ihmisiin ja alan yrityksiin, että laskisivat lakko- ja työsulkukirveensä ja palaisivat normaaliin päiväjärjestykseen mahdollisimman pian! Maailmassa on suurempiakin ongelmia kuin edellä mainituilla tällä hetkellä käsillä oleva. Sopikaa jo riitanne aikuiset ihmiset! Meillä on ikävä ruisleipää ja kaikkea muuta laadukasta, suomalaista ruokaa!

1 kommentti:

  1. Ruisleipä on nyt valitettavasti lakossa, mutta pistetään pettuleipää tulemaan. Sydämällisesti tervetuloa takaisin lakkoilevaan lamasuomeen!

    VastaaPoista