lauantai 24. huhtikuuta 2010

Mummojen kanssa Karibialla

Palasimme maanantaina Amerikan ihmemaahan reilun viikon mittaisen Karibian-risteilyn päätteeksi. Löysimme syksyllä matkareittimme tähän vaiheeseen (Panama-USA) sopivan risteilyvaihtoehdon Royal Caribbean Cruisesilta. Koska tämän all-inclusive-risteilyn hinta oli lähes sama kuin lentolippujen, oli päätös laivamatkasta melko helppo tehdä. Panaman Colonista lähtenyt laivamme Enchantment of the Seas seilasi kahdeksan päivän aikana Costa Rican, Kolumbian ja Aruban kautta Floridan Fort Laurendaleen.

Mikä sitten erottaa Karibian risteilyn kotoisammasta Ruotsin risteilystä? No, ensinnäkin laivat. Vaikka monet Royal Caribbeanin laivoista ovat Suomessa valmistettuja, ovat ne paljon kotoisia sillipurkkeja suurempia. Suurempi koko mahdollistaa monipuolisemmat aktiviteettit ja tietysti suuremman matkustajamäärän. Risteilyt myös kestävät usein pidempään kuin 24 tuntia. Jotta kokoaikaa ei tarvitsisi viettää laivalla, pysähtyvät laivat päivän parin välein valikoituihin satamiin. Ja koska sijaintina on Karibia, ovat satamat yleensä eksoottisia rantakyliä/-kaupunkeja ja sää on mukavan aurinkoinen. Lisäksi erottavia tekijöitä ovat ruuan ja eläkeläisten hervoton määrä!

Jos Panaman all-inclusivessa oli ruokaa ja juomaa reilusti tarjolla, niin Karibian risteilyllä all-inclusiveruokailu sai ihan uuden merkityksen. Kopioin alle ristelymme viimeisen päivän ruokailuohjelman.

06.30 - 07.30 ("early bird" kahvittelut)
07.00 - 11.00 (aamupala)
11.00 - 18.30 (pizzaa, hampurilaisia ja hodareita)
12.00 - 15.00 (buffet-lounas)
12.30 - 14.00 (grillausta altaalla)
15.00 - 17.00 (iltapäiväkahvit)
18.00 - 22.00 (a la carte illallinen)
18.30 - 21.00 (buffet-illallinen)
22.30 - 02.00 ("late-night snacks")

Kaiken lisäksi tarjolla oleva ruoka on hyvää ja erittäin monipuolista! Toisin kuin Panamassa, esimerkiksi salaattilounaan nauttiminen on mahdollista ja aamupalalla on jopa maitoa tarjolla. Buffet-illallisen lisäksi joka ilta on mahdollista syödä a la cartessa, mutta hyödynsimme tätä mahdollisuutta ainoastaan yhtenä iltana. A la carte ruoka oli ihan kohtuullista, mutta buffetin tarjoama valinnanvapaus niin ruoissa kuin ruokailuajoissa vei voiton suurimpana osana illoista.

Vaikka Ruotsin risteillyilläkin enemmistö matkustajista alkaa olla harmaita panttereita, niin Karibialla voisi luulla näiden vallaneen laivan! Nämä risteily-yhtiöt ovat todellakin löytyneet tiensä eläkeläisten to-do-listoille ja pankkitileille. Risteilyillä pantterit polttavat vuosien varsilla kerrytettyä omaisuutta sellaista tahtia, että seuraavia sukupolvia varmasti hirvittää. Hienojen frakkeissa nautittujen illallisten lisäksi rahaa voi kuluttaa erinäisiin aktiviteetteihin, koruihin, taiteeseen, parfuumeihin, alkoholiin ja tietysti uusiin risteilyihin! En sinänsä näe mitään pahaa matkojen järjestämisessä eläkeläisille, mutta pieni rahastuksen maku itselle kokonaisuudesta jäi. Sinänsä oli hienoa huomata, että parit jututtamamme eläkeläisparit olivat vierailleet myös Suomessa - risteilyllä tietenkin!

Jos hyvä ruoka, palvelu ja eksoottisiin uusiin maihin tutustuminen risteilijän näkökulmasta kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti harkitsemaan vastaanvanlaista reissua! Reissut lähtevät usein Floridasta (Fort Laurendale/Miami) ja kestävät muutamasta päivästä yli viikkoon. Pidempiäkin reissuja saa usein alle 500 dollarilla per henkilö. Hintaan sisältyy kaikki ruuat ja alkoholittomia juomia. Jos valitsee jonkun uusimmista laivoista, kuten pari kolme viimeisintä Suomessa valmistettua of the Seas -laivaa, ei maksuton tekeminen lopu kesken. Laivoilla on kaikkea teattereista ja jääradoista aina surffaussimulaattoriin ja kiipeilyseinään. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki alkoholijuomat, retket, hoidot ja palvelut, kuten internet-yhteys, ovat maksullisia. Amerikkalainen yritys osaa kyllä kadehdittavan hyvin laskea, paljonko sinulle pitää antaa "ilmaista" jotain, että päädyt kuluttamaan halutun summan.

Alla vielä yhden päivän kokemuksiin perustuvat kommentit risteilyllä vierailemistamme maista:

Costa Rica. Panaman naapuri, mutta huomattavasti kehittyneempi ja jotenkin mukavamman oloinen maa. Tiesitkö, että Costa Rica oli vuoden 2009 Happy Planet -indexin mukaan maailman ykkönen? En tiennyt minäkään ennen reissua. Omakohtaisen kokemuksen perusteella Costa Rica on hyvin luonnonläheinen maa. Maa on pääosin sademetsien peittämä, joten luonto on läsnä kaikkialla. Parhaat rantakohteet löytyvät ilmeisesti Tyynenmeren puoleiselta rannikolta. Hintataso on amerikkailaisten eläkeläisten ansiosta naapurimaita korkeampi. Me vierailimme pysähdyksemme aikana Dolen banaaniviljelmillä. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka kotoisilta hedelmäososatoilta löytyvät banaanit on jalostettu ja kasvatettu sekä kuinka totista ja vaativaa maanviljelybisnestä banaanintuotanto todella on! Surullista kuviossa on, että kansainväliset suuryritykset omistavat maat, jota paikalliset sitten viljelevät. Dole pitää kyllä huolta työntekijöistään, mutta eipä ole vaikea arvata, mihin tuotot oikeasti menevät. Banaanit olivat paikanpäällä nautittuna maukkaita ja Costa Ricaan voisimme palata uudemmankin kerran.

Kolumbia. Kolumbiasta meille jäi melko valju kuva. Pysähdyimme sekä Cartagenan isommassa että Santa Martan pienemmässä kaupungissa. Edellinen muistutti lähinnä Aasian hikisiä suurkaupunkeja ja jälkimmäinen oli aika mitään sanomaton pieni rantakaupunki. No, kahvi Kolumbiassa oli kuitenkin loistavaa (kuten Costa Ricassakin)!

Aruba. Tämä pieni Hollannille kuuluva saari teki meihin erittäin hyvän vaikutuksen! Liekö syy ollut todella hieno sää, mahtava snorklausreissu toisen maailmansodan aikaiselle hylylle vai saaren leppoisa tunnelma, mutta Aruballe voisi matkustaa uudelleenkin. Saarella puhutaan hollannin lisäksi englantia, espanjaa ja paikallista papiamentoa. Merivesi oli ehkä vielä Fijilläkin nähtyä kirkkaampaa ja rannan hotellirivistöistä sekä Hollannin siirtomaaisännyydestä voi päätellä, että saarelle on helppo päästä. Oiva vaihtoehto chillailu-aktiivi-vesiurheilu-sukelluslomakohteeksi.


- Jarkko

PS. Mielenkiinnolla ja jännityksellä seuraamme Islannin tulivuoriepisodia ja sen mahdollista vaikutusta paluulentoomme. Tähän mennessä olemme onnistuneesta ja onnekkaasti pystyneet väistämään Chilen maanjäristyksen aiheuttaman tsunamin, Fijille iskeneen neljännen luokan hurrikaanin ja Los Angelesin maanjäristyksen. Toivotaan puuta koputtaen, ettei tästä tulivuoriepisodistakaan tule estettä matkanteollemme, sen verran on jo ruisleipää ikävä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti